2010. szeptember Fiatalok Együtt Zenével Határon Innen és Túl Program.

A első rész a 2010. szeptember 11-én, az Újszegedi Rendezvényházban megrendezésre került könnyűzenei tehetségkutató volt melyen mind a magyar, mind a szerb oldalról több amatőr zenekar is részt vet. Ezen programrész azért került beépítésre a projektbe, hogy a határon túli és magyar fiatalok egy könnyed, kulturális program keretén belül még inkább elmélyíthessék mind a szervezeteik közötti partner-, mind pedig egymás közötti személyes kapcsolatot.
A rendezvény résztvevői legnagyobb részben szegedi fiatalok voltak de a szerbiai fiatalok (főleg az információs nap résztvevői) is eljöttek a rendezvényre.

Az második rész a 2010. szeptember 25 -én Topolyán megrendezésre került ifjúsági információs nap melynek fő témája a lehetőségek feltárása a határon átnyúló ifjúsági munka terén.
A Munka Világa Közhasznú Egyesület és a Nyitott Ajtó Egyesület képezte a kapcsolódási pontot a két ország civil szervezetei között. Ezen kapcsolatot alapul véve a szerbiai partner vállalta, hogy az információs napra összegyűjti a környékbeli ifjúsági szervezetek képviselőit mindegy annak érdekében, hogy a tevékeny fiatalok felismerhessék az interkulturalitásban rejlő lehetőségeket.
Egyesületünk az információs napra három előadót és számos Csongrád megyei ifjúsági szervezet képviselőjét magával vitte az eseményre. Az egyik cél volt, hogy a magyarországi és a szerbiai fiatalok személyes kapcsolatba kerülhessenek egymással. A másik cél pedig az, hogy az előadók olyan ismeretanyagot adjanak át a fiataloknak, amikkel civil szervezeteik partnerségi kapcsolatát elmélyíthetik és hosszútávon gyümölcsözővé tehetik.
Az előadások a következő témákban kerültek megtartásra:

  • Fiatalok az Európai Unióban (Fiatalok lendületben program különös tekintettel az ifjúsági cserékre)
  • A határ nem akadály! címmel előadás a DKMT Eurorégió adta lehetőségekről (kiélezve az ifjúságra)
  • Példaértékűen működő ifjúsági kapcsolatok a szerb-magyar határ közelében.

Az előadások után szekcióbeszélgetések keretében a résztvevők feltehették kérdéseiket, és tovább mélyíthetek kapcsolatukat a többi résztvevővel.
A napot egy harcművészeti bemutató zárta melyen a fiatalok kipróbálhatták az ősi magyar harci eszközöket.